Більсько-Біла м

Більсько-Біла або Бєльсько-Бяла (пол. Bielsko-Biała, нім. Bielitz-Biala, чеськ. Bílsko-Bělá) — місто в південній Польщі, на річці Бяла. Найбільше місто Бєльської агломерації.

Перші згадки про місто Бельсько датовані 1312 роком. У 1951 році міста Бельсько і Бяла Краковська (міський статус з 1723 роки) були об’єднані. При цьому місто Бельсько входило до складу Сілезії, а Бяла – до складу Малої Польщі. У цьому промисловому місті греко-католицька спільнота утворилася ще перед Другої світовою війною.

У січні 2023 р. в галереї Galeria Bielska BWA по вул. 3 Maja 11 відкрилася виставка присячена творчій співпраці польсько-українського художника Ю. Новосілського та польського архітектора С. Немичка.

Джерела:

Czerni Krystyna Nowosielski na Śląsku. Sztuka sakralna. Wydawnictwo: Muzeum Miejskie w Tychach – 2022 – 268 s.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".