Православний цвинтар парафії Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

Для православної ділянки міжконфесійного цвинтаря (Цвинтар парафії Віри, Надії, Любові та їх матері Софії) в літературі вказуються наступні українські поховання:

Символічна могила Івана Фещенка-Чопівського (1884–1952), віце-прем’єра Уряду УНР, згодом професора Гірничо-металургійної академії у Кракові (Вчений похований на лагерному цвинтарі в с. Абезь, республіки Комі в Росії); поховання його дружини Зінаїди Фещенко-Чопівської (1893–1949) – з лівого боку від входу, перший ряд, діячки Союзу українок-емігранток та «Просвіти». Це поховання існує. Знайти його можна зліва (стоячи спиною до внутрішньої частини брами православної частини) – в 2 ряду – 4 могила. Координати поховання: 5;

Генерала Володимира Сінклера (1879–1945), начальника Генерального штабу Армії УНР, у 1920 р. члена української дипломатичної місії у Варшаві (його підпис видніє на польсько-українській військовій конвенції від 24 квітня 1920); разом із ним похована його дружина Людмила (1889–1965), а також сотника Генерального штабу Армії УНР Петра Вдовиченка-Коморового. Під час детального обстеження цього цвинтаря в серпні 2022 р. автором не було виявлено їх нагробків.

Натомість на цвинтарі наявні численні нагробки різних періодів в яких спочивають люди українського походження. Епітафії еяких нагробків оповідають про обставини загибелі похованих. Виявлено поховання шахтаря Марка Івановича Остпачука, що загинув у шахті Ігнатій від нещасного випадку 1912 р. та жандарма Гаврила Чалого, який був вбитий злочинцями 1908 р., бендинського молодшого земського стражника Іларіона Ульянченко, вбитого злочинцями 1907 р. Усі підписи виконані або російською (в період панування тут Російської імперії) або польською (в інші періоди) мовою. Окрім поховання Фещенко-Чопівських наявне ще одне поховання інженера Олександра Топачівського (16.12.1888-26.10.1959) і дружини Марії Топачевської (12.12.1899-6.09.1950 р.).

Джерела:

Колянчук О. Українські політичні емігранти в науковому, культурному, суспільному і господарському житті Другої Речі Посполитої. Перемишль: Південно-східний науковий інститут в Перемишлі, Перемишль 2017 р. -389 с.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".