Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла 1789 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 140].

Дерев’яна церква св.Михаїла сер. 20 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 112].

с. Соколя.

Мостиський.

Церква св. арх. Михаила, сер. XX ст.

Парафіяльна церква існувала вже у 1507 p. Попередня, тризрубна триверха церква, що походила з 1789 p., згоріла в кінці першої світової війни. У міжвоєнний період відправи відбувалися в дерев’яній каплиці, яка згоріла у 1939 р. Існуюча дерев’яна церква збудована під час другої світової війни.

Це дерев’яна п’ятизрубна триверха споруда, кути рамен хреста якої заповнені невеликими прибудовами під односхилими дахами. Восьмерик нави накритий складною банею з ліхтарем і маківкою. На трисхилих дахах вівтаря і бабинця – низькі четверики з восьмибічними ліхтарями і маківками. Ще менші четверики вінчають двосхилі дахи бокових рамен. По другій світовій війні церква перебувала в юрисдикції російської православної церкви, тепер – УАПЦерква.

Фаріон І. Моє рідне село Соколя. // Церковний календар – альманах на 1974 рік. – Чікаґо, 1974. – с. 139 – 144.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 386 – 387.

Довідка на сайті