Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:542 піксел

Собатин. Церква Вознесіння Господнього, 1942 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 274.

Собатин Іршавський район

Церква Вознесіння Господнього. 1942. (УПЦ)

Першою релігійною спорудою села була дерев’яна дзвіниця, що стояла на місці теперішньої церкви.

Мурована церква є типовою базилічною спорудою з низькою вежею під конічним шатром. У 1938 р. був старий план спорудження церкви розмірами 14: 7 м. Єпархіальний інженер Е. Еґреші в оцінці нового проекту записав, що церква була б завеликою для такого малого села, а будівництво коштувало б щонайменше 70 тисяч корон. Е. Еґреші просив подати кількість вірників, найменший можливий розмір вівтаря і на основі цих даних обіцяв безплатно виконати план та кошторис робіт на початку 1939 р. Того ж року почалося спорудження церкви.

На церкві виписано дві дати: 1942 – рік завершення спорудження та 1988 – рік ремонту.

Біля церкви – проста каркасна дзвіниця з дерева з п’ятьма дзвонами, два з яких виготовила фірма “Акорд” у 1929 р., два – Ф. Еґрі в 1937 р., а один Лайош Ласло в 1870-х роках. Невеличка православна церква з вальків була розібрана в кінці 1940-х, а мурована стала православною.