Церква Преображення

Церква Преображення

Церква 1794 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 150].

Церква Преображення 1737 р. і дзвіниця [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 344].

Дерев’яна церква Преображення 1753 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 124].

с.Смолин.

Яворівський.

Церква Преображення Господнього. 1753.

Найдавніші згадки про церкву зустрічаються в документах 1564 – 1565 р. У присілку Попова Дуброва існував монастир, зруйпований перед 1614 р. З 1614 по 1765 р. існував монастир в урочищі Ямниця. Сучасна дерев’яна церква збудована коштом громади у 1753 р. за благосложенням єпископа перемиського Онуфрія Шумлянського. Про це повідомляє різьблений напис на одвірку західних дверей в бабинець: «Року бжа АΨНГ мця юня дня ДІ за блгословеніем епскпя Онуфрія Шумянскаго».

Це була тризрубна одноверха будівля, завершена над навою на низькому восьмерику шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. У 1866 р. прибудована ризниця та дві каплиці по сторонах нави з матеріалу розібраної церкви монастиря в урочищі Карпи. В церкві зберігся п’ятиярусний іконостас першої половини XVIII ст., повністю переписаний та неповний іконостас XVІІІ ст. з монастирської церкви.

Поряд з церквою розташована дерев’яна дзвіниця, збудована у 1801 р. Вона стовпова, з відкритим нижнім ярусом і арка-довою галереєю під наметовим дахом.

У 1939 р. стараннями о. Олекси Ґута майстер Володимир Тимцьо з Маґерова заклав на новому місці фундаменти під нову муровану церкву, проект якої виготовила Кооператива Інженерних Робітників у Львові. Нагляд за будовою здійснював архітект Юрко Пясецький. Але воєнні події перервали будівництво, а по війні з приготованої цегли в Немирові збудували школу.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 406.

Довідка на сайті