Церква св.Михаїла

1998 р. Жовківщина

с. Смереків. (УГКЦ)

Церква Чуда св. арх. Михайла.

У 1564-1565 pp. у селі вже існувала парафіяльна церква. Є згадки і про монастир. Ерекційний акт парафії надав польський король Ян Казимир у 1663 р. Попередня дерев’яна церква походила з 1716 р., як свідчив напис на одвірку. Вона була зведена з соснового дерева на дубових підвалинах коштом пароха о. Олекси Юркевича. У 1911 р. (напис на західному одвірку: “1911 года… создаса”) за о. Олександра Виханського збудована нова дерев’яна церква, ймовірно, за проектом Василя Нагірного. Звів її той же ж майстер, що й церкву в Новому Селі.

Розташована на горі, на східній околиці села. На схід від неї – сільський цвинтар. Церква тризрубна тридільна. Складається з ширшої наближеної до квадрату в плані нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома прямокутними захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець. Рівновисокі зруби надопасання нави, вівтаря та бабинця завершують світлові восьмерики, вкриті шоломовими банями, увінчаними сліпими ліхтарями з маківками. Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів та приставлені кронштейни, перерване в місцях прилягання ризниць і ґанків при південному вході в наву та західному в бабинець. Стіни надопасання шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На південний захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця. її вужчий верхній ярус вкритий банею, що виростає з чотирисхилого наметового даху. Дата побудови вирізьблена на надпоріжнику дверей: “Создася року 1893 13 липня”.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 155 – 156.

Вкладені елементи

с. Смереків. Церква Чуда св. арх. Михайла, 1911 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков.…
1998 р. Загальний вигляд з позиції А1
с. Смереків. Дзвіниця церкви Чуда св. арх. Михайла, 1893 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси…
1998 р. Загальний вигляд дзвіниці