1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Смереків.

Жовківський.

Церква Чуда св. арх. Михайла. 1911.

У 1564 – 1565 р. в селі вже існувала парафіяльна церква. Є згадки і про монастир. Ерекційний акт парафії надав польський король Ян Казимир у 1663 р. Попередня дерев’яна церква походила з 1716 p., як свідчив напис на одвірку. У 1911 р. (напис на західному одвірку: «1911 года… создася») збудована нова дерев’яна тризрубна триверха церква, завершена шоломовими банями з ліхтарями і маківками на високих восьмериках, ймовірно, за проектом Василя Нагірного. Нову дерев’яну дзвіницю зведено у 1895 р. згідно з написом на надпоріжнику дверей: «Создася року 1895 13 липня».

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 199.