Палац Сангушків

Палац Сангушків

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Sanguszków. Widok pałacu od strony podjazdu. Pałac trzykondygnacjowy z półkolistym ryzalitem zwieńczonym attyką pełną i ryzalitami bocznymi z trójkątnymi przyczółkami, w prawym ryzalicie arkadowy podjazd z tarasem; po obu stronach parterowe oficyny z facjatami. 1874. Napis: Paląc w Sławucie; napis na podkładzie: G. Wołyńska Sławuta, – pałac; napis na kartce doklejonej do podkładu: Sławuta. Posiadłość Xięcia Romana SanguszkL Miasteczko dawne znane z wielu fabryk; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany sepią i tuszem, 20,5x29,2. III-r.a. 4249 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 16 [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 652]