Дерев’яний саркофаг

Дерев’яний саркофаг

Розмір зображення: 731:800 піксел

Найцікавішим мистецьким твором з мавзолею Неаполя Скіфського був чудовий дерев’яний саркофаг цариці (що датується І століттям до н. е. – І ст. н. е.). Саркофаг не зберігся, проте завдяки заходам реставраторів, зокрема гіпсовим заливкам пустот від зотлілого дерева, стало можливим зробити його реконструкцію. Саркофаг складався з прямокутного постаменту на чотирьох різьблених ніжках, на якому височіла гробниця з чотирисхилим віком. Постамент, пофарбований у білий колір, був оточений канелюрованими позолоченими колонками, на які спирався профільований антаблемент. Середню частину саркофага темно-червоного кольору було оздоблено з усіх боків рельєфно вирізьбленою позолоченою гірляндою з гілок, плодів та квітів і рогів достатку. Віко саркофага, покрите рожевою фарбою, також прикрашала гірлянда з квітів, лаврових гілок і гілок піній з голками та шишками, пофарбованих у натуральні кольори і перевитих позолоченими стрічками. Зверху на плоскій поверхні віка були скульптурні фігурки сфінкса та крилатого грифона з лев’ячою головою; їх також було позолочено, а крила знизу покрито блакитною, рожевою та білою фарбами.

Саркофаг мав величний вигляд. Важко сказати, хто зробив його: скіфський майстер, на мистецтві якого позначився вплив грецького оточення, чи грецький майстер, що виконав це замовлення на смак скіфів (с. 46).

Дерев’яний саркофаг з мавзолею в Неаполі Скіфському. І ст. до н. е. – І ст. н. е. Реконструкція О. І. Домбровського.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 47.