Церква Покрови

Церква Покрови

Сімер. Церква Покрови пр. богородиці, 1782 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 83.

Сімер Перечинський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1782. (УПЦ)

У 1751 р. згадують добру дерев’яну церкву св. Параскевії з двома дзвонами, оздоблену всіма образами.

Теперішня церква – типова мурована базиліка. Храм, оновлений стараннями о. Дезидерія Натолі, що коштувало громаді 35 000 корон, освятив 14 вересня 1929 р. архідиякон Віктор Карцуб. Ремонт зроблено у 1966 та 1975 роках.

У 1956 р. дахи перекрили бляхою. Тоді ж встановили іконостас роботи І. Павлишинця. Спорудження каркасної дзвіниці закінчили 28 квітня 1983 р.

Великий дзвін виготовила фірма “Акорд” у 1926 р. на пожертви вірників із Старої Сімери, що проживали в Америці. Менший дзвін має напис: “ВАЦЛАВЪ ЧЕРВЕНІЙ ГРАДЕЦЬ КРАЛОВЕ 550 В ЧЕХІИ”. Розповідають, що на місцині, яка зветься “Церковці”, стояв колись лютеранський костел.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 83.