2012 р. До ювілею Вернадського відновлять в Шишаках його садибу

До 150-річчя від дня народження українського філософа, природознавеця, мислителя, засновника геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму, академіка Володимира Вернадського, яке відзначатимуть 12 березня 2013 року, на Полтавщині планують відновити його садибу біля Шишак. “Хоча на сьогодні є більше запитань, ніж відповідей, проте ми налаштовані на роботу і маємо велике бажання разом взятися до справи”, – зазначив голова обласної ради Іван Момот під час його робочої зустрічі з питання підготовки та проведення заходів до дати.

Загалом ювілей Вернадського відзначать на державному рівні – відповідний указ підписав Президент України. У свою чергу Полтавська ОДА найближчими днями видасть розпорядження про створення оргкомітету та план дій.

Роботи з відновлення садиби слід розпочати вже в лютому, вважає заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко. Та перш за все, необхідно визначити власника земельної ділянки, на якій стояв колись будинок. Наразі на території збереглись тільки залишки фундаменту. На думку Валерія Пархоменка – цю ділянку слід оформити у власність області:

«Хоча на сьогоднішній день законодавство не забороняє бути замовниками і сільській, і районній владам, проте краще, якщо це буде рівень обласний, бо на початковому етапі саме область має більше важелів впливу на вирішення питань», – сказав Пархоменко.

Полтавський національний технічний університет ім. Ю Кондратюка вже розробив проект майбутньої садиби.«На сьогодні немає тих архівних документів, які б дали абсолютно точну уяву про втрачену будівлю. Тому ми спирались на малюнок доньки вченого Ніни, – повідомив голова робочої групи, яка опікується цим питанням в те університеті, архітектор Андрій Конюк. – Також є опис цього будинку в листі друга сім’ї Вернадських, професора Корнілова, в якому приблизно на 4-х сторінках машинописного тексту описана повністю вся дача».

Передбачають відтворити не тільки колишній цегляний будинок, а й побудувати поряд ще й інші будівлі. «Ми запланували відновити в першій черзі будинок, територія якого складає 3,5 тис. кв. м, в другій черзі – ще декілька будинків з екоматеріалів для гостей, і третя черга – – це приміщення екологічної школи або екологічного центру», – зазначив Андрій Конюк.

Через перепади рельєфу в цій місцевості будинок матиме вигляд з одного боку одноповерховим, а з іншого – дворівневим. Також добудовану мансарду.

На базі новоствореної садиби організують роботу культурно-просвітницького центру.

У нараді взяв участь віце-президент НАН України Анатолій Загородній, який зі свого боку пообіцяв всіляку підтримку у проведенні заходів до ювілею Вернадського.