2011 р. До 150-річчя академіка Вернадського у Шишаках планують відбудувати його садибу

Дата: 28.04.2011

Полтавська облдержадміністрація планує заключити угоду з московськими засновниками фонду відомого науковця Володимира Вернадського про наміри до 150-річчя з дня його народження збудувати першу чергу музейно-історичного комплексу у Шишаках на Полтавщині. Про це, зокрема, йшлося сьогодні на нараді з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження академіка, яку провів заступник голови-керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.

Із Шишаками пов’язане життя відомого науковця, у селищі досі зберігся фундамент його дачі 1913 р. Зараз потрібно вирішити питання землевідведення для побудови комплексу (земля належить держпідприємству Миргородського лісового господарства).

Під час обговорення інвестиційного проекту Валерій Пархоменко акцентував увагу на необхідності з боку російської сторони чітко визначити статус об’єкта – комерційний він чи культурологічний.

Перший етап будівництва передбачатиме розбудову безпосередньо дачі Вернадського (за проектом у стилі «модерн» Кричевського); на 2-му етапі планують спорудити Музей народної архітектури, 3-тя черга – весь історичний комплекс з базою туризму і відпочинку.

Марина Гриньова, доктор наук та декан природничого факультету Полтавського педуніверситету висловилася проти зазначеного проекту. «Невже ми настільки втратили свою українську ментальну суть та історичні корені, що перетворюємо це на бізнес… Хіба із Шишаччини, відомого історичного краю, можна робити корчму?», – зазначила вона та закликала знайти місцевих бізнесменів, які відродять садибу Вернадського.

Валерій Пархоменко доручив протягом місяця зібрати усі пропозиції щодо залучення інвестора та проведення заходів з нагоди 150-річчя народження Володимира Вернадського.

Під час обговорення зокрема зазначалося, що московський Фонд Вернадського може вкласти в розбудову комплексу 10 млн грн, а в Україні неможливо знайти подібного інвестора…

Джерело: “Новини Полтавщини”