2008 р. Вчені самостійно почали реставрацію стародавньої споруди в Херсонесі

Вчені з заповідника Херсонес Таврійський за власні кошти відбудовують середньовічну башту Донжон в Балаклаві

Згідно з кримською легендою, в ній колись жив дракон, який приносив багатство та щастя. У липні 2008 року башта завалилася

Основні знаряддя у реставраторів Донжона – сокира, лопата і майстерки. А камені, з яких будують стіни, як і 700 років тому, беруть з кар’єру на іншій стороні Балаклавській бухті. Трохи чи не єдиним сучасним матеріалом на реставрації є високоякісний цемент.

“У стародавні часи в будівництві замість цементу використовували кістковий клей, який отримували, коли варили рибні відходи, рибу. Цей клей додавали в вапно, і на цій основі з додаванням морської гальки робили кладку “.

Згідно з легендою, у фортеці колись жив дракон, який приносив багатство та щастя

Коли в липні цього року башта завалилась, під загрозою опинилася вся фортеця Чембало в національному заповіднику Херсонес Таврійський. Секретаріат Президента вчених з питанням про реставрацію споруди 14 століття направив в Кабмін, Кабмін у Міністерство економіки, де вирішили, що потрібно погодити проект середньовічної башти з МНС.

“Прийшла відмова, Міністр економіки підписав листа до Кабміну, посилаючись на те, що немає висновку МНС”, – пояснив директор Національного заповідника Леонід Марченко.

На проект і стіни вчені вже витратили 2 мільйони гривень – сума, яку заповідник Херсонес Таврійський виручив від туризму за літній період. Однак, на повну реконструкцію потрібно ще 5 мільйонів.