2008 р. Чембало зруйнувала злива

Дата: 19.07.2008

Руйнування вежі генуезької фортеці Чембало в Балаклаві викликано сильною зливою, яка тривала практично всю ніч. Про це заявив учора представник комісії з розслідування причин руйнування частини вежі генуезької фортеці, завідувач філією Чембало Національного заповідника «Херсонес Таврійський», професор Сорбонни Микола Алексєєнко, повідомляє Кореспондент. Як повідомлялось, в ніч із 16 на 17 липня завалилась третина верхньої башти Чембало в Балаклаві, яка є головним символом міста.

– Очевидно, все-таки тріщини, які з’являються на пам’ятці, заглиблюються й в остаточному підсумку руйнують споруду, що й може призвести, якщо не зайнятися своєчасною реставрацією, взагалі до втрати пам’ятника, – сказав Алексєєнко.

Разом з тим професор не виключив негативного впливу на пам’ятник вибухів, які проводилися в Балаклавському кар’єрі, а також проходження важковантажних товарних поїздів та дрібних землетрусів, які відбувалися протягом останніх років. Водночас представник комісії виключив негативний вплив будівельних робіт, які проводило підприємство «Аквалайн Плюс» на узбережжі Балаклавської бухти.

Зазначимо, що підприємство протягом року має намір відновити колишню дачу акторки Соколової, де у верхньому флігелі 1907 року проживала під час свого лікування в Криму відома українська поетеса й видатна громадська діячка Леся Українка. Крім цього, також вони планують реставрувати три архітектурні споруди, що представляють історичну цінність і внесені до переліку пам’яток історії й архітектури.

– Ми постійно спостерігаємо за роботою цієї компанії, ведемо археологічний нагляд. Підривних робіт на цій території не проводилося, а при видовбуванні скелі спеціальною технікою якесь коливання існує, але не настільки, щоб воно могло дістатися вежі, яка розташована досить далеко. Ближні вежі й стіна, які стоять на скелі поруч із «Аквалайн Плюс», швидше б деформувалися, однак цього не відбулося, – сказав Микола Алексєєнко.

Учений також повідомив, що вже готовий проект реставрації й державою виділено близько одного мільйона гривень. Тому він заспокоїв, що пам’ятку не втрачено. Варто зазначити, що до реставраційних робіт також підключиться й підприємство «Аквалайн Плюс». Як повідомив його виконавчий директор Сергій Небутов, підприємство має намір провести разом з Національним заповідником «Херсонес Таврійський» проектування й відновлення близько 300 метрів оборонної стіни фортеці Чембало, при цьому буде використано найскладніші технології й профінансовано близько 90% витрат.

Зазначимо, що фортеця Чембало входить до складу Державного історико-археологічного заповідника «Херсонес Таврійський». Останні кілька років працівники заповідника укріплювали вцілілі фортифікаційні споруди однієї з популярних кримських визначних пам’яток. Чембало датується XIV-XV століттями.

Джерело: “День”