Церква Введення / ікони Казанської божої матері

Розмір зображення: 800:621 піксел

Dawniej teren ten [Wielącza] zamieszkiwali również grekokatolicy, którzy posiadali swoje kościoły w Kosobudach i Siedliskach. Po kasacie unii świątynie te zamieniono na cerkwie prawosławne, które istniały do I wojny światowej (jeszcze w r. 1922 było tu ok. 2500 prawosławnych). Później kościół w Kosobudach oddano katolikom i powstała tutaj parafia rzymskokatolicka, a kościół w Siedliskach został rozebrany po II wojnie światowej (z uzyskanej cegły wybudowano szkołę).

Найдавніші згадки про церкву походять з документів 1553 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 2 У 1862-1863 рр. на кошт ординації Замойських на місці попередньої дерев’яної будівлі зведено нову муровану греко-католицьку церкву Введення Пр. Богородиці. 3 З 1875 р. – православна. У цьому ж році відновлена коштом уряду і переосвячена. 4 Зачинена у міжвоєнний період. Православна парафія відновлена у 1939 р. після окупації Польщі німцями. 5 Знову зачинена у 1947 р., після виселення українців під час акції “Вісла”. Розібрана у 1960 р. 6

Це була мурована тинькована будівля. Складалася з прямокутної нави з внутрішньо виділеним бабинцем та вужчого гранчастого вівтаря з двома захристіями. Наву вкривав трисхилий дах, що на чільному фасаді утворював причілок, до якого прилягав невеликий чотирибічний ярус вежі дзвіниці, що здіймався над присінком. Вінчав дзвіницю сліпий восьмибічний ліхтар, увінчаний цибулястою банею. Ще один більший світловий ліхтар здіймався на кінці гребеня даху над навою. Вівтар вкривав п’ятисхилий дах. В інтер’єрі простір нави ділили на три чотирибічні колони. Вівтар відділяв низький одноярусний іконостас тільки з намісних ікон.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.