1974 р. Паспортна інформація

Будинок родини Лизогубів

Початок ХІХ ст.

Чернігівська обл., Чернігівський район, смт Седнів, вул. Шевченка, 11-б.

Будинок знаходиться на колишній садибі Лизогубів в старовинному парку.

Будинок одноповерховий П-подібний, цегляний, під залізною покрівлею. Вікна циркульні.

Будинок являє собою житлову будову класичного стилю. На передньому фасаді має центральний і два бокових ґанки.

На домі у 1950 р. встановлена мармурова меморіальна дошка з написом:

“В цьому будинку зупинявся геніальний український поет Тарас Григорович Шевченко під час свого перебування в Седневі в 1846-1847 рр.”

Розміри меморіальної дошки – 0,6×0,7 м.

Будинок збудований на початку ХІХ ст. (автор невідомий).

Пізніше представники роду Лизогубів займали важливі посади в канцелярії гетьмана, в Чернігівському полку.

Серед сімейства Лизогубів найбільш яскравою фігурою є Дмитро Андрійович Лизогуб (1850-1879 рр.) – активний член революційно-народницької організації “Земля і воля”, який все своє мільйонне багатство віддав для діяльності народницької організації. В його будинку ховались від переслідувань царських властей відомі народники А.І. Желябов, С.Л. Перовська, М.М. Колодкевич, бували B.О. Осінський, О.Д. Михайлов. В революційних колах Лизогуб мав репутацію людини ідеальної моральної краси “святого революції”. В серпні 1879 р. був повішений в Одесі. Він – герой оповідання Л.М. Толстого “Божеское и человеческое”. В Седневі на садибі Лизогубів бували також відомі діячі культури і мистецтва.

Як співробітник Київської археологічної комісії в Седневі зупинявся великий український поет Т.Г. Шевченко. Власник Седнева A.I. Лизогуб був прихильником поезії Шевченка і його художнього таланту. З 1 по 13 квітня 1846 р. поет жив в маєтку Лизогуба. Тут він працював в спеціально відведеній для нього майстерні, де написав картини “Коло Седнева”, “В Седневі”, “Чумаки серед могил” тощо.

У 1847 р. в березні-квітні він вдруге побував в Седневі і написав тут поему “Осика” (“Відьма”), а також передмову до нового видання “Кобзаря”.

У 1852-1856 рp. у Лизогубів бував український і російський художник Л.М. Жемчужніков. Він намалював флігель і майстерню, де жив і працював Т.Г. Шевченко.

У 1852 р. Седнів відвідав видатний український поет-байкар Л.І. Глібов. Тут він написав, зокрема, глибоко ліричний вірш “Стоїть гора високая”, який став згодом улюбленою народною піснею.

За радянських часів в будинку Лизогубів існувала середня школа. Будинок охороняється державою як пам’ятник архітектури.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 1985.

Киевская старина.- 1894.- Кн.2.- С.238.

Шевченківські місця України.- К., 1957.

Історія міст і сіл УРСР. Чернігівська область.- К., 1972.

Балика І. Город Сновск, ныне м. Седнев.- Чернигов, 1909.

Будинок родини Лизогубів. Схематичний план.

Будинок родини Лизогубів. Загальний вигляд.

Будинок родини Лизогубів. Фрагмент. Меморіальна дошка.

Будинок 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 104].