Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Церква св.Георгія відома з 2 половини 17 ст. [Сіцінський Є. Оборонні замки західного Поділля 14 – 17 ст. – К.: 1928 р., с. 45] Нова споруда збудована в 1832 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 504]. Церква св.Георгія – дерев’яна, з кам’яною західною частиною. за переказом, вона була турецькою мечеттю. Східна дерев’яна частина збудована у 1802 р. До 1865 р. церква мала опасання, гонтовий дах; дзвіниця мала солом’яний дах. У 1865 р. церква капітально відремонтована, зроблено залізний дах. Кам’яна дзвіниця надбудована над західною частиною церкви. Іконостас 3-ярусний. Старовинна ікона Спасителя, порубана турками 22.04.1676 р. Парафія – с.Юринці (назване від імені церкви), с.Олександрівка [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 896 – 900]. Дерев’яна церква у с.Юринці [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 13] – нині Юринці вважаються окремим селом.