Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Церква св.Іллі 1908 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 91].

Дерев’яна церква св.Іллі 1909 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 124].

с. Серни (Сарни).

Яворівський.

Церква св. пр. Іллі. 1906.

Найдавніші відомості датуються 1510 р. Привілей отримала у 1641 р. Стара церква відновлювалася у 1893 р. У 1906 р. замість давнішої, теж дерев’яної, майстром Матвієм (напис в маківці бані) виставлено існуючу, хрещату в плані одноверху будівлю. На високому восьмерику середхрестя здіймається низенький восьмерик з шоломовою банею, увінчаною ліхтарем з маківкою. Зачинена у 1961 – 1989 pp.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 258.

Довідка на сайті