Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 773:800 піксел

Руські Комарівці. Церква св. Миколи Чудогпворця, 1820 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 66.

Руські Комарівці. Ужгородський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1820. (УГКЦ)

Попередня церква була дерев’яна, з усіма образами і двома дзвонами. Теперішня церква – типова мурована з каменю базиліка довжиною 25 м і шириною 10 м. Датою будівництва називають 1775 p., але, можливо, це рік початку робіт. Гроші на спорудження зібрали селяни. Найбільше подарував Іван Рижак, чим заслужив собі честь бути похованим у церковному дворі. Поховані тут також Лукачі, які дали свою землю для церкви. У 1932 р. на день Христа Царя о. М. Калинець ЧСВВ посвятив церкву після малювання склепінь та встановлення образів Страстей Господніх. Церкву ремонтували в 1979 р. за священика Івана Левка.

Інтер’єр розмальований сюжетами з Євангелія, на склепіннях – композиції “Зішестя св. духа”, “Воскресіння Господнє”, “Різдво”, є також два вітражі “Пресвята богородиця, яка молиться” та “Найсвятіше серце Ісуса”. Оскільки дзвони на турні дуже розгойдували споруду, біля церкви збудували окрему дзвіницю. Найбільший дзвін забрали угорці під час Другої світової війни. Селяни дуже сумували за дзвоном і, можливо, тому поширився переказ, що дзвін з написом “Р. Комарівці” бачили чи то в Москві, чи ще десь.

Місцевий священик Юлій Желтвай (1911-1980) був ув’язнений у таборах Сибіру з 1949 по 1956 р.