Церква св. Михаїла

У 1557 р. дідич Ґабрієль Тарло, староста холмський, з огляду на те, що “піддані… з села Руди далеко до Церкви або парафії ходити мали до Угруська,… дозволив на вибудування в тій же Руді церкви, яку уфундував Остап піп Козлович і міщанин холмський”. 1 Згадується і в люстрації воєвідства Руського за 1564-1565 рр. 2 У акті візитації середини XVIII ст. згадується дерев’яна тридільна будівля з дзвіницею над бабинцем. Нову подібної структури будівлю зведено у 1768 р. 3 Права церкви підтверджені грамотою 1790 р. останнього польського короля Станіслава Августа. 4 У 1802 р. зведено нову дерев’яну будівлю з маківкою на гребені даху нави. 5 З 1875 р. – православна. Знищена під час першої світової війни. 6

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

2. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 26.

3. Cieślik-Sygowska I. Drewniane cerkwie w świerszczowie na tle architektury greckokatolickiej od XVI do 2. połowy XIX w. w dawnym powiecie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 113.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

6. Sygowski P. Greckokatolickia cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża świętego w Żmudzi, w województwie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 122.