Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:535 піксел

Розтока. Церква св. арх. Михайла, 1824 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 318.

Дзвіниця кін.19 – поч. 20 ст. (дерев.); Іллінська церква 18 ст. у с.Нижня Розтока (дерев.) (не збереглась) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 190, 224].

Розтока Воловецький район

Церква св. арх. Михайла. 1824. (УПЦ)

Давно існували Велика Розтока і Мала Розтока. Ще в 1649 р. в селі був руський священик. У 1733 р. згадують гарно прикрашену дерев’яну церкву св. Михайла, в якій служив о. Андрій Яворський, а також затишну фару.

Тоді ж згадують церкву в сусідньому Кичірному. У 1797 р. йдеться про малу церкву, на перебудову якої потрібно було 1300 форинтів. Філії були в Малій Розтоці і Кичірному.

Теперішня церква – типова мурована базиліка, збудована за священика Андрія Безеґовича й оточена муром із річкового каміння. На завершенні вежі зазначено 1914 р. – дату покриття бляхою. Іконостас з іконами академічного малювання походить, очевидно, з кінця XIX ст. Малювання всередині церкви виконано в 1980 р. Поряд – дерев’яна каркасна дзвіниця з трьома дзвонами, відлитими фірмою “Акорд” у 1925 і 1927 роках, та кілька цікавих кам’яних хрестів.

Т. Легоцький у записах 1870-х років ще згадує дерев’яну церкву, але на фасаді церкви датою спорудження вказано 1824 р.