Церква св.Василя

Церква св.Василя

Розмір зображення: 689:800 піксел

Розтоцька Постіль. Церква св. Василя Великого, 1842, 1884 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 105.

Розтоцька Пастіль Великоберезнянський район

Церква св. Василя Великого. 1842, 1884. (УПЦ)

У XVIII ст. село належало чину єзуїтів в Ужгороді. В 1751 р. тут була дерев’яна церква св. Василя Великого, в доброму стані, з двома дзвонами, всім забезпечена, книги були і друковані, й писані. Вірників було 80. Загалом у селі пам’ятають місця двох дерев’яних церков. Спорудження теперішньої мурованої церкви розпочали в 1842 р. за священика Георгія Буковського, але звели тільки стіни, бо помер майстер, що вів будівництво.

З розповіді куратора Михайла Мордованця відомо, що 40 років церква стояла недобудованою. Новий майстер (називають Поповича з Ужгорода) добудовує церкву, але дещо спрощено, зокрема замість аркового склепіння перекриває церкву плоскою стелею.

За шематизмом 1915 р., церкву спорудили в 1884 р. за священика Августина Яцковича. Тоді ж встановили іконостас, який, кажуть, привезли з іншого села. У 1922 р. шинґлове покриття дахів замінили бляшаним. У 1992р. замінено намісні ікони. У 1972р. інтер’єр храму розмалювали, а в 1992 оновили. Тоді ж перемалювали чудової роботи ікони, а старий кам’яний престол замінили дерев’яним, освячення якого відбулося 20 жовтня 1992 р.

Під час Першої світової війни з вежі церкви забрали два дзвони. Лишився великий дзвін, виготовлений Ф. Еґрі в 1911 р. за священика Івана Гранчака, а малий, вилитий Ріхардом Геролдом у Хомутові в 1923р., подарував громаді о. І. Гранчак.