Церква Різдва богородиці та дзвіниця

Точну дату спорудження храму не встановлено, однак розташування його осторонь сільської забудови на пагорбі, особливості архітектурних форм та кам’яний оборонний мур, що захищає церковне подвір’я, дають підстави зарахувати пам’ятку до групи характерних для епохи феодалізму оборонних храмів і датувати її XV – XVI ст.

Церква Різдва богородиці – тридільна триверха будівля, яка складається з прямокутних, що наближаються до квадрата, бабинця, навита вівтаря. У композиції будівлі домінує нава. Всі об’єми перекриті чотиригранними наметами з одним (бабинець і вівтар) та двома (нава) заломами, первісне критими ґонтом (тепер – оцинкованою покрівельною сталлю). Кути всіх об’ємів підсилені масивними контрфорсами, які створюють враження певної присадкуватості та водночас монументальності цієї невеликої за об’ємом будівлі. Контрфорси нави й бабинця є продовженням стін, а контрфорси вівтаря поставлені до них під кутом 45°.

Стіни храму, товщина яких сягає 1,25-1,40 м, викладено з кам’яних блоків на вапняному розчині з домішкою деревного вугілля, ззовні та зсередини потиньковано. Стелі будівлі – плоскі. Підлога вимощена кам’яними плитами.

Вікна нави та вівтаря розташовані в нішах з арковими перемичками. Фасади й інтер’єр храму не мають елементів декоративного оздоблення.

Майже квадратне церковне подвір’я по периметру оточене оборонним муром завтовшки близько 0,9 м, викладеним насухо з кам’яного буту й первісне перекритим двосхилим ґонтовим дашком (нині – хвилястим азбошифером). По осі входу до церкви в мурі влаштовано браму, перекриту ґонтовим наметом.

Дерев’яна дзвіниця, що входить до складу комплексу, збудована наприкінці XIX ст. на місці давнішої в південно-західному куті церковного подвір’я. Це квадратна в плані, каркасна, одноярусна будівля, перекрита чотиригранним наметом, укритим покрівельною сталлю. Її невиразні архітектурні форми вносять певний дисонанс в унікальний ансамбль церкви Різдва богородиці.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 175.