Церква св.духа

Росішка Рахівський район

Церква Зішестя св. духа. Середина XIX ст.

За переказами, занотованими Василем Васильовичем Скрипкою (1926 р. н.), давня дерев’яна церква була знесена зсувом землі.

Друга дерев’яна церква згоріла від полум’я свічок у середині XIX ст. Наступна дерев’яна церква згоріла в 1925 р. Священик С. Бендас у “Хроніці села Новоселиця” пише про навмисний підпал церкви внаслідок релігійного протистояння. Це підтверджують і місцеві старші люди, але називають 1924 р. У пожежі згоріли старі церковні книги та інші цінності. Вціліла чаша, подарована єпископом у 1871 р. У 1930-х роках греко-католики збудували дерев’яну каплицю і почали будувати муровану церкву. З приходом у 1945 р. радянської влади каплицю закрили і згодом розібрали, будівництво церкви припинили, вже вимуровані стіни розібрали.

Нині у селі стоїть православна дерев’яна церква, збудована 1932 р. Відроджену греко-католицьку громаду було зареєстровано 28 грудня 1995 p., a 23 червня 1996 р. єпископ Іван Маргітич посвятив пам’ятний хрест та камінь під спорудження греко-католицької церкви розмірами 18: 12 м в урочищі Лаз. До 1997 р. збудували прибудову 4: 12 м.

До кінця 1999 р. наполовину звели стіни. Церкву будують за проектом рахівського архітектора Михайла Кравчука. Очолює громаду куратор Андрій Грицак.

У спаленій церкві колись служив о. Йосип Бокшай, батько видатного художника Йосипа Бокшая, а також о. Петрович, о. Зомборій, о. Хома, о. Микола Савчук та інші.

У селі народився видатний вчений Микола Грицак, автор невиданого 20-томного словника “Українських говірок Закарпаття”. Його брат Андрій, вчитель і поет, був розстріляний НКВД 23 жовтня 1949 р. в с. Косівська Поляна.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 589.