Церква св. Івана Золотоустого

Розмір зображення: 800:500 піксел

Найдавніші згадки датуються 1531 р. 1 У 1720 р. на місці попередньої дерев’яної будівлі була збудована нова безверха церква з дзвіницею над бабинцем. 2 Під час регуляції парафіяльної сітки австрійською владою в кінці XVIII ст. приєднана, як філійна, до парафії Посадів. З 1875 р. – православна. У 1912 р. єпархіальному архітекторові А. Пуринґу запропоновано зробити проект нового храму. 3 Таку ж пропозиції отримав на початку 1914 р. новопризначений єпархіальний архітектор Євген Чиж. 4 Але на заваді стала перша світова війна. Після війни церква зачинена. Знищена 4 липня 1938 р. робітниками і поліцією з наказу місцевої влади під час акції нищення церков на Холмщині. 5 Відновлена у 1939-1944 рр. 6 православна парафія діяла у пристосованому приміщенні.

Церква була дерев’яна, тризрубна, безверха, на підмурівку. Складалася з гранчастого вужчого вівтаря зі сходу, ширшої нави посередині та вужчого бабинця. До вівтаря з півночі прилягала прямокутна невелика ризниця, вкрита односхилим дахом. Основні зруби були рівновисокі. Наву вкривав двосхилий дах, над вівтарем – п’ятисхилий, а над бабинцем – трис-хилий дах. Вищий дах нави на гребені вінчав восьмибічний сліпий ліхтар з маківкою. Бабинець оточувало піддашшя на випустах вінців, яке ділило його на два рівні. На другому ярусі була влаштована дзвіниця. Стіни церкви, шальовані вертикально дошками і лиштвами, прорізали півциркульно завершені вікна.

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 243.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586. 3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. l960.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 237, аркуш 13.

5. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 27.