Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Богдан Хмельницький

?

Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:795 піксел

Фото 20 листопада 2016 р. з сайту (нова церква!)

Дерев’яна церква Успіння 1937 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Кужбиї

Церква Успіння пр. богородиці. 1937.

Кужбиї – єдине село Закарпаття, залишене людьми. Це сталося внаслідок недалекоглядної політики занедбання так званих “неперспективних сіл” в СРСР. Лежить воно високо в горах, у надзвичайно гарній місцевості. Ще збереглося кілька класичних верховинських дерев’яних хат, але найбільшим чаром цього місця є маленька дерев’яна церква, збудована в 1935 або 1937 р. православною громадою.

Майстри з села Сойми Михайло Маньо, Петро Глеба, Федір Глеба та Ілько Бряник збудували її в традиційному дусі, не спокусившись на неприродні в Карпатах цибулясті бані. Намісний ряд іконостаса вирізьбив Михайло Труш.

Церква двозрубна, тридільна. Головний зруб розділений на бабинець і наву перегородкою з фігурно вирізаним проходом. Вівтарний зруб менший, вкритий окремим дахом. Над входом невисока квадратна башта під восьмигранним шатром з тонким шпилем. При вході влаштовано невеликий відкритий ґаночок на різьблених стовпчиках. Церква сповнена невимовної поезії і духу запустіння. Завдяки старанням викладачів Ужгородського коледжу мистецтв у 1991 р. вдалося перекрити дахи новою дранкою. Іконостас прикрашають ікони, намальовані студентами коледжу.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 707.

Довідка на сайті