Церква св. Юрія / св. Михаїла

Розмір зображення: 693:800 піксел

Вперше священик церкви згадується у 1619 р. серед учасників Холмського собору духовенства при єпископі Панасові Пакості. 1 Згадується священик руської церкви Єронім Абрамович і у записі 1634 р. актових книг Холмського гродського суду2 Імовірно, перша церква св. Юрія була збудована коштом Реїв, засновників містечка, перед 1619 р. У 1720 р. коштом Северина Ржевуського, підчашого коронного, і Вацлава Ржевуського, воєводи подільського, збудовано нову дерев’яну будівлю, яка простояла до 1796 р., коли її розібрано. 3 У цьому ж році коштом громади і дідича – старости холмського Борецького розпочато будівництво мурованої класицистичної церкви св. арх. Михайла, завершене коштом Иосифа Оссолінського. 4 У 1749 р. на Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії був місцевий парох Михайло Семенович, декан люблинського деканату. 5 З 1875 р. – православна церква. У 1887 р. коштом настоятеля парафіяльної церкви священика Модеста Торчинського споруджено муровану каплицю на цвинтарі. 6 У 1900 р. поряд з церквою зведено нову муровану дзвіницю. 7 У 1919 р. церкву перетворено на костел. 8 У 1939-1944 рр. – знову православна церква. 9 Зруйнована під час бойових дій другої світової війни в кінці 1944 – на початку 1945 рр. 10 Довший час стояла в руїні. У 1990-х рр. відреставрована.

Розташована в центрі містечка на невисокому пагорбі, поруч з цвинтарем. Класицистична споруда, повернена вівтарем на захід. Мурована з цегли, в плані витягненого прямокутника, з виділеним всередині коротким прямокутним вівтарем, по боках якого розташовані захристії з емпорами на поверсі, втоплені в брилу церкви. Ззовні тиньковані стіни членовані тосканськими пілястрами, поставленими на рустовані бази, завершені тригліфово-метоповим фризом з сухариками. Вікна в обрамуваннях, тягнених в тиньку. Чільний фасад завершений оґзимсованим трикутним щипцем з окулюсом. Вище – аттиковий мур, оживлений декорацією 1830 р. Над ризалітом середньої частини – високий фронтон у формі едикулі, обрамований парою пілястр і завершений трикутним причілком з отвором на сиґнатурку на осі. Тильний фасад завершений причілком з окулюсом. Внутрішній простір з чотирьох прясел розчленований пристінними пласкими пілястрами, тосканськими в нижній частині, які підтримують антаблемент з тригліфово-метоповим фризом, вище якого стюкова декорація. Нава перекрита пласкою стелею. Стіни обох захристій з однаковим поділом пілястрами, несучими антаблемент з таким же фризом, творить балюстраду ем-пор. Північна захристія відкрита до вівтаря аркадами. В захристіях склепіння циліндрично-хрестові. Хори оперті на два пілони, з парапетом аналогічним до парапету емпор. З простору під хорами – два виходи на них, розташовані в товщі стін, посередині – малий присінок. На західній стіні вівтаря архітектонічні поділи вівтаря у формі едикулі з двома парами тосканських пілястр, які несуть трикутний фронтон. Збереглися рештки класицистичної поліхромії.

Дзвіниця, розташована з північно-східної сторони, класицистична, мурована з каменю. В плані квадратова, двоярусна. В нижній частині наріжники оздоблені парними тосканськими пілястрами, на яких лежить ґзимс з сухариками і трикутними фронтончиками з трьох сторін. Віконні прорізи півциркульної форми. У верхній частині наріжники прикрашені лізенами, голосникові отвори мають дугове завершення. Вкрита дзвіниця наметовим дахом.

1. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 1327.

3. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 45-46.