Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Дерев’яна церква 18 ст [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Ракошино Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1833. (УПЦ)

У XVII ст. більшість населення становили протестанти. У 1682 р. церква отримала ділянку, виділену поміщиком. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла. У 1798 р. є згадка про стару дерев’яну церкву в поганому стані.

У 1833 р. подарували з графських земель нову ділянку для будівництва церкви, а також забезпечено будівельні матеріали. У 1834 р. для парохії надано додаткову ділянку біля но-возбудованої церкви. У 1839 р. обміняли будинки дяка та священика, внаслідок чого фара опинилася на теперішньому місці. У 1937 р. на місці, де з 1576 р. до 1833 р. стояла стара церква (чи церкви), поставлено кам’яний хрест. Кам’яна церква – типова для околиці однонавна базиліка, збудована за о. Миколи Бачинського. У кінці XIX ст. інтер’єр розмалював Микола Головчак. Дерев’яну люстру зробили Василь Лендєл та Юрій Логойда. У 1996 р. Мирон Курцеба з Руського перемалював стінопис і намісні ікони.

Дзвіницю з металу і бетону збудували в 1935 р., коли стараннями пароха Миколи Товта оновлювали церкву. Три дзвони відлила ужгородська фірма “Акорд” у 1933 р. до 100-річчя храму. Дзвони освятив єпископ О. Стойка на празник св. Михайла 1935 р. Біля церкви збереглося кілька понищених часом дерев’яних хрестів.