Церква св. Іоана Предтечі

Розмір зображення: 800:562 піксел

Фото зі збірки Олега Матвійчука, 1938 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 348.

Найдавніші відомості датуються 1540 р. 1 В актових книгах Холмського гродського суду в записах за 1725 р. згадується місцевий священик Андрій Народоставський. 2 Цей священик подав 24 квітня 1752 р. заяву до гродського суду про те, що пожежа спалила місцеву церкву. 3 Ймовірно, у другій половині XVIII ст. була споруджена нова велика мурована церква. 4 На її місці у 1837 р. розпочалося спорудження коштом дідича і громади меншої хрещатої в плані мурованої церкви, увінчаної на середхресті банею на світловому восьмибічному барабані, з ризницею з півдня. 5 Освячена у 1847 р. єпископом Феліціаном Шумборським. 6 Стара була розібрана через те, що грозила заваленням. 7 З 1875 р. церква православна. В наступному році виставлено нову дерев’яну дзвіницю. 8 Церква, під час бойових дій першої світової війни, була пошкоджена. Розібрана в середині 1930-х рр.

Загальний вигляд руїн церкви зображений на збереженій фотографії 1930-х рр. 9 Це була мурована з цегли однонавова споруда. Складалася з витягненої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягав прямокутний вужчий вівтар з захристією від півдня, а з заходу, незначно вужчий прямокутний бабинець. Всі об’єми були перекриті двосхилими причілковими дахами. Тиньковані стіни завершував профільований ґзимс. Ще один ґзимс членував стіни на рівні півциркульних завершень прямокутних віконних прорізів. Ймовірно, над бабинцем здіймався ярус вежі-дзвіниці.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 233.

3. Там само. – С. 369.

4. Кваснецкий А. Историко-статистическое описание церкви и прихода села Раколупи. // ХВЕВ, 1888. № 10. – С. 168.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 449, аркуш 46.

6. Кваснецкий А. Историко-статистическое описание церкви и прихода села Раколупи. // ХВЕВ, 1888. № 10. – С. 168.

7. Там само.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 449, аркуш 46.