Церква св. Юрія

Перші згадки про церкву походять з податкових реєстрів 1531 р. 1, а А. Міронович і Г. Сосна датують першу згадку 1468 р. 2 У 1703 р. коштом Станіслава Антонія Щуки 3 збудовано в місті нову дерев’яну тридільну церкву, завершену однією маківкою, замість давнішої, яка стояла а Старому Радині (Козьому Ринку). На початку XIX ст. в церкві, окрім іконостасу, встановлено органи. 4 З 1875 р. – православна. У 1878 р. громада звернулася в єпархіальне управління з просьбою про будову нової церкви замість старої, що прийшла в руїну. 5 Прийнято постанову будувати нову за “нормальним проектом”. Нова збудована у 1882 р., будівничий – місцевий інженер Левіт. 6 Після першої світової війни перетворена на філійний костел. 7 У 1939-1944 рр. в місті діяла відновлена православна парафія, імовірно, у пристосованому приміщенні. 8

1. Źródła dziejowe. Tom XIV. – Warszawa, 1886. – S. 389.

2. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. – S. 43-95; Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI i XVII wieku. – Białystok, 1991.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в посаде Радынь. // ХВЕВ, 1890. № 12. – С. 201-202; Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 237.

4. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

6. ХВЕВ, 1883. № 14. – C. 250; Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz Prawosławny, Sygn. 162.

7. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. 1. – Siedlce, 1996. – S. 331.

8. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.