Церква св. Дмитра

Церква св. Дмитра

Розмір зображення: 800:591 піксел

Рисунок Оксани Бойко за: Церковний Календар. – Варшава, 1969. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 345.

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Томашівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Як подає легенда, перша церква була збудована в присілку Шилів, віддаленому на 1 км від села. Там вона простояла коло 100 років. 1 У 1730 р. 2 її перенесено в село. Акт візитації 1759 р. подає докладний опис:

“Церква дерев’яна, добра, з трьома банями і хрестами, ґонтами крита. При самих стінах ґонтами навколо опасана. В бабинці двері на бігунах з засувом дерев’яним. Над бабинцем дзвіниця з трьома дзвонами. Двері в наву з бабинця на завісах залізних з замком внутрішнім, над якими хори. Підлога дерев’яна добра. Вікон в дерево оправлених п’ять. У вівтарі двері на цвинтар на завісах залізних з клямкою. Царські врата сницерської роботи, золочені”. 3

В кінці XVIII ст. при регуляції парафіяльної сітки австрійською владою окрема парафія ліквідована і церква приєднана до парафії в Телятині. З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни. Була внесена у список Українського посольського клубу про відчи-нення на Великодні свята 1924 р. 4 Завалена 28 червня 1938 р. з наказу місцевої влади. її перевернули, підрубавши підвалини з півночі і півдня і розтягли по сторонах. Поліція стримувала селян. 5

Це була дерев’яна тридільна безверха будівля. Складалася з ширшої, прямокутної нави та вужчих – вівтаря зі сходу і бабинця – з заходу. До бабинця з заходу прилягав пізніший прямокутний присінок. Вищий зруб нави вкривав двосхилий причілковий дах з острішками, увінчаний на гребені сліпим восьмибічним ліхтарем з маківкою. Над бабинцем здіймався ярус квадратової в перекрої високої дзвіниці, вкритий пірамідальним наметом. Присінок бив накритий двосхилим дахом. Стіни церкви вкривала вертикальна шалівка з дощок і лиштв. Вхід в західній стіні присінку прикривав двосхилий дашок.

1. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 1.

2. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1888, T. 9. – S. 382.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, f. 416.

4. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. – Львів, 1924. 4. 91.