1977 р. Паспортна інформація

Давньоруське городище

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Розміщення:

Хмельницька обл., Новоушицький р-н, Пилипо-Хребтіївська сільрада (за даними 1977 р.), на західній околиці с. Пилипи-Хребтіївські в урочищі Сади.

Городище розташоване на високому скелястому мису, обмеженому з обох боків яром з крутими схилами.

Городище складається з трикутного у плані майданчика та системи оборонних валів та ровів, прикриваючих майданчик з напільної сторони. Висота валу близько 2,5 м.

Пам’ятник у с. Пилипи-Хребтіївські відноситься до укріпленних городищ мисового типу. Залишений давньоруським населенням Поділля і датується X-XIII ст.

Пам’ятник відкритий П.А.Раппопортом при розвідкових роботах у 1963 р. Проведено обмір і опис городища, зроблено план, досліджені вали, зібраний підйомний матеріал.

Знахідки, щоденник, звіт, графічні матеріали зберігаються у фондах Інституту археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону: згідно рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 66 від 11.02.1972 р.

Охоронний № : 911.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно розпорядження виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 143 від 05.051974 р. установлено границю охоронної зони в радіусі 50 м від пам’ятника.

Основна бібліографія, архівні дані:

Раппопорт П.А. Военное зодчество западно-русских земель X-XIV в. // МИА.- Л: Наука, 1967.- С. 13-120.

Раппопорт П.А. Отчет о работе отряда по изучению крепостей за 1963 г. / Архив института археологии АН УССР.

Ілюстративні матеріали: