Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 743:800 піксел

Пузняковці. Церква Різдва пр. богородиці, 1943 р. Світлина 1991 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 232.

Пузняковці Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1943. (УПЦ)

У XVII ст. парохія була в сусідньому Грабові, але в селі був священик Михайло Пузняк. Спустошену церкву і фару вперше згадують 1699 р.

У 1733 р. згадано про дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами. У 1797 р. знову є згадка про дерев’яну церкву. У середині XIX ст. сюди перевезли церкву з села Тур’я Поляна, і вона стояла в Пузняковцях до початку 1950-х років, коли її розібрали під тиском місцевих “активістів”. Залишилися з неї ікони апостолів.

Нинішню дерев’яну церкву розмірами 21,5 м на 7,8 м збудовано в 1940 – 1943 р. Організував будівництво та збір коштів священик Копчай, а будували церкву місцеві майстри Петро Русин, Іван Касинець, Степан Касинець, Федір Ломпарт та Іван Діянич з Туря-Бистрого.

На будівництво потрібно було 8000 пенґів. Оскільки село не могло зібрати таких грошей, то священик розіслав у різні місця 3500 листів з проханням про допомогу й отримав 600 відповідей і 2500 пенґів. Престол, виготовлений 1846 p., було подаровано з каплиці ужгородського катедрального храму, де в 1942 р. встановили новий престол. Хоча церква дерев’яна, однак характерних рис давніх храмів не має. Споруда досить пропорційна. Барокове завершення збалансоване по висоті і гарно “посаджене” на низьку широку башту, вівтарний зруб вирішено в формі апсиди.

Коло церкви стоїть дерев’яна дзвіниця каркасної конструкції. Дахи обох споруд оббито бляхою. На дзвіниці – чотири дзвони. Найменший відлито на замовлення єпископа Сатмарського Леврінца в 1876 р. Інші датовано 1875, 1925 та 1926 роками.

За 1994 – 1996 роки поряд з дерев’яною вимуровано нову цегляну церкву, отже, незабаром ще одна дерев’яна церква щезне з архітектурної карти Закарпаття.