2007 р. Із музею викрали старовинну ліру

Христина Шевчук-Старецька

Дата: 06.03.2007

У ніч на понеділок виламали двері старовинної будівлі музею українського письменника Юрія Федьковича у центрі містечка Путила Чернівецької області й викрали ліру та старовинну скрипку.

– Ці експонати подарували музею місцеві старожили, – розповідає 22-річний Володимир Торак, провідний фахівець відділу культури Путильської райдержадміністрації.

– Особливо цінна ліра – подібних інструментів в Україні є лише шість. Їх зробили на Гуцульщині у вісімнадцятому столітті.

Скільки коштують викрадені експонати, у відділі культури не знають.

– По сільських церквах району і в самій Путилі люди замовили службу, щоби реліквії якнайшвидше знайшли, – каже Торак.

Музей у Путилі в родинному будинку Федьковичів відкрили 1974-го. Тут зберігають старовинні експонати українського побуту. Дерев’яний будинок, накритий дранкою, побудований на початку XVIII ст.

Наприкінці 1970-х на обійсті письменника спорудили цегляний дім, де зберігають літературну спадщину Юрія Федьковича.

Джерело: “Газета по-українськи”