2009 р. До 175-річниці Юрія Федьковича у його музеї відкрили дві експозиційні зали

Дата: 10.08.2009

175-річницю від дня народження письменника, публіциста, зачинателя нової української літератури Юрія Федьковича відзначили 8 серпня буковинці. До цієї дати традиційно у Путилі на обійсті буковинського Кобзаря відбулося літературно-мистецьке свято «Шовкова косиця», а у Чернівцях у літературно-меморіальному музеї письменника відкрили дві нові експозиційні зали, – повідомив сьогодні, 10 серпня, власкор ЗІКу.

Літературно-меморіальний музей Юрія Федьковича відкрито у Чернівцях у 2004 році у будинку, де він мешкав останні роки свого життя. До 175-річниці письменника у його меморіальному музеї відкрили дві нові експозиційні зали, де зібрано раритетні речі Юрія Федьковича, його доби. Зокрема тут представлено чимало нових експонатів із дитячо-юнацького періоду письменника, його перша поезія, написана українською мовою та перша збірка, що вийшла у 1862 році, підшивки газет, які редагував Юрій Федькович, військові нагороди письменника, офіцерський мундир тієї доби.

Квіти шани від буковинців лягли на могилу Юрія Федьковича у Чернівцях та до пам’ятника письменника на рідній Путильщині. На його рідному обійсті зібралися сучасні літератори Буковини, народні майстри зорганізували виставку творів прикладного-ужиткового мистецтва, фольклорні колективи підготували концерт народної музики та пісень.

У Чернівцях ім’я Юрія Федьковича носить Чернівецький національний університет, під девізом Юрія Федьковича «Я наш нарід цілим серцем люблю, і душа моя віщує, що єго велика доля жде..» з 1885 року працює заснована письменником громадсько-політична газета «Буковина».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»