Церква Покрови

Церква Покрови

Kościół filialny, pw. Św. Stanisława bm, w Potoczku, z r. 1805, fund. Tarnowskich, pierwotnie greckokatolicki, w latach: 1875 – 1918 cerkiew prawosławna, rekoncyliowany w r. 1919. Drewniany, oszalowany, wyposażony w ołtarz z obrazem Najświętszego Serca Pana Jezusa. Obok kościoła dzwonnica i zbiorowa mogiła 40 mężczyzn rozstrzelanych przez Niemców.

Odpust: św. Stanisława bm (niedziela po 8 V).

Вперше священик цієї церкви згадується серед учасників Щебрешинського собору духовенства 1620 р. 1 У акті візитації 1721 р. зазначено лише, що церква дерев’яна. 2 У 1870 р. коштом уряду збудовано нову дерев’яну будівлю греко-католицької церкви в неоросійському стилі. 3 При візитації парафії єпископом Михайло Куземським влітку цього ж року відзначено, що церква на викінченні. 4 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни перетворена на костел св. Станіслава єпископа. 5

Розташована скраю села в оточенні дерев. Орієнтована зрубна будівля. Складається з широкої квадратової в плані нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з великою прямокутною захристією з півдня, а з заходу – рівноширокий вівтарю квадратовий бабинець з маленьким квадратовим присінком з заходу. Нава вкрита великим пірамідальним наметовим дахом, увінчаним цибулястою маківкою на високій шиї, а вівтар і бабинець накриті трисхилими дахами. Над присінком – двосхилий причілковий дах. Стіни церкви шальовані горизонтально дошками, дахи криті бляхою.

На північний захід від церкви розташована дерев’яна, квадратова в плані двоярусна дзвіниця, вкрита наметовим дахом.

1. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 21а.

5. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 3.