1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:514 піксел

с. Потелич. Церква Різдва пр. богородиці, 1996 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 147.

с. Потелич. (УГКЦ)

Церква Різдва пр. богородиці.

Знаходилася на колишньому Великому Передмісті. Згідно з легендою, парафія існує з XIII ст. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха церква існувала вже у 1607 р. її передня західна частина була знищена пожежею 1731 р. Після пожежі передміщани купили готову стару церкву в с Руді Магерівській, з матеріалу якої частково добудували у 1734 р. погорілу церкву.

Закінчено її будівництво у 1749 р. добудовою бабинця. У 1886 р. старанням о. Івана Козака вибудувано нову тризрубну дерев’яну три банну церкву, яку освячено у 1890 р. Внутрішні малярські роботи для неї виконав Теофіль Копистинський, а різьбярські – І. Шиманський з Потелича. В 1991 р. церква згоріла.

У 1994 р. розпочалося спорудження нової мурованої церкви за проектом архітекта Юрія Диби. Це невелика тридільна однобанна споруда. Дещо ширша нава і вужчі прямокутний бабинець та гранчастий вівтар з захристією зі сходу. Наву на світловому восьмибічному підбаннику вкриває шоломова баня з півколовими вирізами на нижніх краях граней.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 147.