1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

Розмір зображення: 800:534 піксел

Загальний вигляд церквища. Світлина І. Синкальського 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 454.

с. Потелич (Потилич).

Жовківський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1886.

Знаходилася на колишньому Великому Передмісті. Згідно з легендою, парафія існує з XIII ст. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха церква існувала вже у 1607 р. її передня, західна частина була знищена пожежею 1731 р. Після пожежі передміщани купили готову стару церкву в с Руді Маґерівській, з матеріалу якої частково добудували у 1734 р. погорілу церкву. Закінчено її будівництво у 1749 р. добудовою бабинця.

У 1886 р. старанням о. Івана Козака вибудувано нову тризрубну дерев’яну трибанну церкву, яку освячено у 1890р. Внутрішні малярські роботи для неї виконав Теофіль Копистинський, а різьбярські – І. Шиманський з Потелича. У 1991 р. церква згоріла.

«Діло». – Львів, 1890, № 228.

«Русское слово» – Львів, 1890, № 42.