Іван Фаріон, Омар Узарашвілі

Дата: 9.11.2008

7 листопада о 18 годині 20 хвилин у селі Попелянах Пустомитівського району запалала дерев’яна церква Чесного Хреста, що належить Українській греко-католицької церкві. Сімом пожежним підрозділам вдалося врятувати від полум’я дзвіницю.

Дерев’яна церква Чесного Хреста була зведена у 1835 році та вважалася пам’яткою архітектури. Причиною пожежі, розповіли “ВЗ” у прес-центрі управління МНС у Львівській області, стало занесення джерела вогню ззовні. Говорячи простіше – церкву підпалили.

Як розповів кореспонденту «ВЗ» житель Попелян, лікар-фтизіатр Пустомитівської райлікарні Іван Будзан, вогонь спалахнув кілька хвилин по 18 годині. Полум’я розповсюджувалося так швидко, що люди не встигли нічого врятувати. Від церкви залишилася лише частинка захристія. Разом з іншими цінностями згорів малиновий прапор з образом у центрі, його у 1914 році подарував селу посол польського сейму…

За однією з міліцейських версій, до підпалу може бути причетний пиячок із сусіднього села Дмитри, який у той день «відводив душу» поблизу храму. Не виключено, що він необачно кинув недопалок…

Два тижні перед пожежею попелянську церкву пограбували – невідомі вкрали Євангеліє та інші речі. Тож п’ятничну пожежу люди схильні вважати злим умислом.

Місцеві жителі як особисте нещастя пережили цю біду. Учора о 15 годині попелянські селяни збиралися на схід, щоб вирішити питання з побудовою нового, вже цегляного храму. Його споруджуватимуть на місці згарища. Доморощених меценатів Попеляни не мають (у селі трохи більше 130 хат), тож шукатимуть добродійників на стороні…

За даними МНС, це вже сьома дерев’яна церква, що згоріла на Львівщині протягом року. Загрозлива статистика примусила у липні зібратися депутатську комісію Львівської облради з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму. Запрошений на засідання комісії перший заступник начальника управління МНС у Львівській області полковник Іван Дідух тоді зауважив, що за роки незалежності на Львівщині зруйновано вогнем більше церков, ніж за часи тоталітарного режиму. У 2002 році вогонь знищив сім церков, у 2003 – дев’ять, у 2004 – п’ять, минулого року – три…

Рятувальники кажуть, що чимало храмів горіло через недотримання мирянами та священиками елементарних правил протипожежної безпеки. Проте чимало церков стали й жертвами міжконфесійних конфліктів, які час від часу спалахують в районах Львівщини.