2008 р. Підземелля загрожує полончанам?

Надія Шестопал

Дата: 28.05.2008

У Полонне, що на Хмельниччині, приїдуть археологи з Києва досліджувати підземні ходи, які засипаються. З місцевого бюджету виділено 60 тисяч гривень на дану операцію. Як розповів міський голова Полонного Віктор Розумний, дослідження цих підземних ходів мають проводитися на рівні держави. Немає гарантії, що вони не загрожують будинкам. Є місця де поверхня провалюється в підземелля, і через це відбувається зсув грунту, що і є причиною хвилювань.

«Біля аптеки кілька років тому виникла маленька дірка в асфальті. З часом вона ставала все більшою. Тепер вана сягає близько двох метрів і яскраво видно, що відбувається зсув грунту», – розповіла працівник центральної аптеки № 1 Ольга Залужна. Міська влада висипала туди декілька грузових машин бетону і каменю, але щороку та діра стає все глибшою.

Робітники, які копали яму під фундамент майбутньої православної церкви в центрі міста, теж натрапили на підземний хід. Нині роботи зупинені, чекають на археологів. Як ми повідомляли раніше, підземелля було виявлене в 1960-х роках, коли будували універмаг. Саме тоді екскаваторник натрапив на підземний хід шириною до п’яти метрів, висотою до трьох. Але люди там довго не могли перебувати через нестачу повітря.

У 1980-х учені досліджували підземелля. Підрахували, що довжина ходів шість кілометрів.