Церква всіх святих

Церква всіх святих

Полянська Гута Перечинський район

Дзвіниця. 1927 (?).

У селі стоїть проста каркасна дзвіниця під шатровим верхом. Дзвіницю тричі переносили, що, можливо, вплинуло на її первісний вигляд. У селі припускають, що дзвіницю правдоподібно спорудив Василь Гутник – найкращий на той час тесля. В 1992 р. в селі збудували муровану православну церкву всіх святих, але традиційно храмове свято тримають на св. Дмитрія.

Полянська Гута

Церква Всіх святих. 1991. (УПЦ)

Майстер Юрій Сеґедій очолив спорудження простої базилічної церкви – першої в селі. З ним працювали Іван Сеґедій, Михайло Штулер, Юрій Штулер, Михайло Фальч. Іконостас зробили різьбярі зі Сваляви. Над входом написано дату – 1991 р. Поряд кладовище, на початку якого стоїть чудовий різьблений дерев’яний хрест з ініціалами К V та датою – 1947. Такі хрести традиційно ставляться на кладовищах та при дорогах.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 80, 675 – 676.