Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:494 піксел

Фото 1938 р. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1328, арк. 10. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 334.

Село, відоме ще з княжих часів, належало до маєтків Холмської катедри з часів короля Данила. 1 Перші відомості про церкву датуються 1510 р. 2 У акті візитації середини XVIII ст. згадується дерев’яна тридільна церква з дзвіницею над бабинцем. 3 У 1775 р. коштом єпископа Максиміліана Рилла на місці давнішої дерев’яної споруджено муровану барокову церкву, орієнтовану вівтарем на північний схід. 4 Урочисто освятив новозведений храм єпископ Рилло 12 жовтня 1775 р. 5 У 1795 р. обновив споруду, знищену під час повстання Тадея Костюшка, холмський єпископ Порфирій Важинський. 6 З 1875 р. – православна. У 1881 р. відремонтована. 7 Під час ремонту 1910 р. до церкви прибудовано дзвіницю. 8 Зачинена після першої світової війни. Зруйнована з наказу польської влади під час акції нищення церков на Холмщині у 1938 р. 9

Загальний вигляд руїн церкви зображений на збереженій фотографії 1938 р. 10 Це була мурована з цегли однонавова споруда. Складалася з витягненої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягав прямокутний вужчий вівтар, а з заходу, незначно вужчий прямокутний присінок, добудований у 1910 р. Всі об’єми були перекриті двосхилими причілковими дахами. Над присінком здіймався квадратовий ярус вежі-дзвіниці. Тиньковані стіни членували пристінні пілястри і завершував потужний профільований ґзимс.

1. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Вильна, 1892. – C. LI.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Cieślik-Sygowska I. Drewniane cerkwie w Świerszczowie na tle architektury greckokatolickiej od XVI do 2. połowy XIX w. w dawnym powiecie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin 1996. N2. – S. 113.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 348, аркуш 4.

5. Петрушевич А. Краткое известіе о Холмской єпархій и святителях ея. – Львов, 1866. – С. 254.

6. Там само. 1887. – С. 6.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 348, аркуш 4.

8. Там само.

10. Інтерпеляція посла д-ра Степана Барана до премієр міністра (1938). // Надбужанщина. – Нюйорк, Париж Сідней, Торонто. 1986. T. 1. – С. 700-713.