2000 р. Церкви України: Закарпаття

Подобовець Міжгірський район

Церква св. Миколи Чудотворця. XVII ст., 1785. (УПЦ)

Церква збудували в XVII ст. на протилежному боці долини, а в 1785 р. перенесли на теперішнє місце.

У 1751 р. згадується “церква деревяна, шинґлями крита, добра. Красними образами всіми украшена… Церковні книги всі…”

Миколаївська церква – дуже витончена споруда. Її пропорції вибагливі, об’єми не масивні. З боку західного та східного фасадів церква виглядає захоплююче стрункою, елегантною.

Зрівноважені форми бані і ліхтаря з главкою максимально відповідають компактним формам нави та вівтаря. Споруда складається з двох зрубів, збудованих з дубових брусів, та вежі з випгуканим бароковим завершенням. Всередині нава перекрита коробовим склепінням. Двоярусна дзвіниця вдало доповнює архітектурний ансамбль.

На жаль, дахи обох споруд перекрито бляхою, відкритий ґанок церкви засклено, а в 1994 р. бляхою вкрили і гарну барокову вежу з завершенням. Весь інтер’єр оббито фанерою і пофарбовано.

Це одна з небагатьох церков Міжгірщини, що має ще не зіпсований іконостас.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 450.