Костел св.Яцека

Płoskie – par. Św. Jacka

Odpust ku czci Bł. Czesława w Siedliskach 20 VII

Odpust parafialny ku czci św. Jacka 17 VIII

Liczba mieszkańców: 2 300

Historia parafii:

Parafia została erygowana, 24 XI 1983 r., przez bp. lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała z wydzielenia miejscowości parafii kolegiackiej w Zamościu i parafii Wielącza, włączona do dekanatu zamojskiego kolegiackiego (obecnie w dekanacie sitanieckim). Do kasaty unii w r. 1875 na omawianym terenie istniała parafia greckokatolicka z siedzibą w Siedliskach (później zamieniono ją na prawosławną). Ostatnią cerkiew rozebrano po II wojnie światowej.

Kościół, pw. św. Jacka, murowany, z r. 1983 wg projektu Jana Radzika z Zamościa. W listopadzie 1982 r. plac pod budowę kościoła poświęcił ks. inf. Jacek Żórawski, proboszcz Kolegiaty, kamień węgielny poświęcony i wmurowany 2 czerwca 1983 r., przez bpa Piotra Hemperka. Kościół poświęcony 19 sierpnia 1984 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka, zbudowany na planie prostokąta, po lewej stronie wejścia do świątyni wieża o wys. 15 m., na niej żelazny krzyż, z wieży wejście na chór. W prezbiterium znajduje się Pieta, obok obrazy św. Jacka i Pana Jezusa Miłosiernego. Obok prezbiterium kaplica o wymiarach: 5 x 6 m, nad prezbiterium i kaplicą mieszkanie Proboszcza.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. bł. Czesława, w Siedliskach, z lat: 1982-1983, murowany, wg projektu mgr inż. Zbigniewa Jendrzejczaka, poświęcony, 20 lipca 1988 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka, zbudowany na planie prostokąta, po lewej stronie boczna kaplica i zakrystia.

C. Cmentarz prawosławny w Siedliskach, nieczynny.

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00 (Siedliska), 12.00, 17.00 /16.00/. W ciągu tygodnia Msze św. o godz. 18.00 /17.00/. w każdą środę Nowenna do Matki Bożej Nieustającej pomocy, w piątki Koronka do Miłosierdzia Bożego. W I piątek miesiąca adoracja Najśw. Sakramentu od 19.00 do 24.00, o 21.00 Apel poświęcony Papieżowi Janowi II. W każdą I sobotę miesiąca adoracja Najśw. Sakr. i różaniec w intencji beatyfikacji Papieża Jana Pała II, a I Niedzielę miesiąca adoracja Najśw. Sakr. po każdej Mszy św.

Msze św. oraz nabożeństwa w Siedliskach: Droga Krzyżowa w okresie Wielkiego Postu o 15.30, Nabożeństwo majowe przez cały maj o godz. 19.00, Nabożeństwo różańcowe o godz. 16.30, nabożeństwo wypominkowe od 2-10 listopada o godz. 16.00. Ponadto w każdy I piątek i I sobotę miesiąca Msza św. oraz nabożeństwo.

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1984

małżeństw od r. 1984

zmarłych od r. 1984

Kronika parafialna od r. 1984

Lista proboszczów: ks. Emil Wojtaś (1984 – 1993), ks. Jan Maciocha (1993-2001)

Powołania z terenu parafii: bp Jan Mazur (diec siedlecka), ks. Janusz Dudzicz, ks. Ryszard Jabłoński (archidiec. lubelska), ks. Ryszard Wróbel, ks. Paweł Wróbel S. Agnieszka Kot (OSSR), S. Elżbieta Niedźwiecka (Zgromadzenie Sióstr Albertynek Posługujące Ubogim SAPU), S. Michaela Hanaka (Zgromadzenie Sióstr świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny CSSI

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: ministranci, Legion Maryi, Rodzina Radia Maryja, Koła Różańcowe, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Płoskiem, Szkoła Podstawowa w Siedliskach