Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 741:800 піксел

Плав’я. Церква св. арх. Михайла, 1932 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 285.

Плав’я Свалявський район

Церква св. арх. Михайла. 1932. (УПЦ)

Теперішню дерев’яну церкву збудовано в 1932 р. відомим майстром з Нижніх Воріт Василем Улинцем і освячено 17 жовтня того ж року єпископом Олександром Стойкою за участі каноника О. Ільницького та архіваріуса М. Муранія.

Подібно до більшості пізніх церков, ця церква втрачає ознаки традиційного дерев’яного будівництва, наслідуючи стиль мурованих церков. Зовнішній вигляд церкви відчутно зіпсовано внаслідок суцільного покриття бляхою.

Образи “Пресвята Владичиця” і “Тайна вечеря” подарували Андрій Попович, Микола Мигович, Кукольник та Михайло Русин, який подарував ще й “Служебник літургії”. Новий іконостас зробив Анатолій Горнодь. Біля церкви стоїть типова для долини Свалявки дзвіниця, що давніше стояла перед старою церквою.