Церква Покрови

Церква Покрови

Підполоззя. Церква Покрови пр. богородиці, 1840 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 338.

Підполоззя. Воловецький район

Церква Покрови пр. богородиці. 1840. (УПЦ)

Розповідають, що давніше село було на протилежному березі ріки і мало назву Попідлоззя.

У 1888 р. після об’єднання Підполоззя і Романівця було запроваджено угорську назву Везерсалаш (Vezérszállás) на згадку про перебування в селі Ференца Ракоці II в 1707 р.

Вперше стару дерев’яну церкву зазначено в 1692 р. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами. Пізніше парохія спорожніла. У 1774 р. верецький управитель Венцел Гайзлер забрав покинуту ділянку, а парохії дав нову, біля церкви. У 1798 р. згадують трухляву церкву в Підполоззі.

На поч. XX ст. населення Підполоззя становило 167 греко-католиків. Філії були в селах Верхня Грабівниця (95 осіб), Яловий (дерев’яна церква, 74 особи), Абранка (дерев’яна церква, 205), Задільське (дерев’яна церква, 170), Шлоґ (дерев’яна каплиця, 45).

Теперішня типова мурована церква з бароковою вежею збудована на місці дерев’яної за о. Василя Дулишковича. Нава має коробове склепіння, настелене з грубих дощок. Зі старого іконостаса збереглося кілька ікон, а новий встановили, згідно з угорським написом на окремій дошці, в 1912 р. за священика Івана Станканинця та куратора Івана Дужара.

Ліва частина іконостаса згоріла, її замінили в 1980-х роках. З трьох дзвонів на вежі два походять з 1930 p., а один відлив Ласло Лайош у 1882 р. за священика Еміла Головачка, вчителя Михайла Годинця.

У книзі “Триодіон” (Львів, 1701) записано, що купили її до “…церкви пудполоскои до заложенне храма Михайла Року Бжго АΨІЄ (1715)”, що, можливо, свідчить про освячення дерев’яної церкви в 1715 р.

На книзі Октоіх залишив підпис о. Григорій підполозький у 1711 р., а купив її Марцій з дружиною Марією і передав до церкви 6 грудня 1711 р. Ще один запис свідчить, що книгу записано на церкву 18 січня 1762 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 338 339.