Церква Покрови

Już na początku w. XVIII istniała tutaj filia parafii unickiej w Typinie, a później Podhorce zostały samodzielną parafią unicką. Pierwotnie w Podhorcach istniała drewniana cerkiew unicka, ufundowana, w r.1641, przez Stanisława Góździa, który osadził przy niej bazylianów; zamieniona w r. 1875 na cerkiew prawosławną, przejęta w r. 1917 na kościół rzymskokatolicki. Kościół ten został spalony w r. 1920.

Pierwszy kościół unicki z początku w. XVIII był świątynią drewnianą. W r. 1875 został zamieniony na cerkiew prawosławną, a w r. 1917 oddany katolikom, 9 XII 1920 r. spłonął.

Вперше згадується у документах 1533 р. 1 У 1878 р. освячена після перебудови дерев’яна православна (з 1875 р. ) церква, яка з кінця XVIII ст. була філією парафії в Типині. 2 Черговий ремонт проведено у 1907 р. 3 Зачинена після першої світової війни. У 1924 р. Український посольський клуб звернувся до уряду з просьбою про вічинення церкви на Великодні свята, але безрезультатно. 4 Пропала у міжвоєнний період.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 232.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.