Церква св. духа

Церква св. духа

Петрівка Ужгородський район

Церква св. духа. 1992. (УГКЦ + УПЦ)

Село засноване в 1930-х роках переселенцями з верховинських сіл Великоберезнянщини, Міжгірщини та Хустщини, які купили землю на півдні Ужгородщини. У кінці 1930-х років було закладено цвинтар, де поставили хрест і дзвіницю.

У 1936 р. на місцині Сернєгат було споруджено невелику дерев’яну церківцю, очевидно, каркасної конструкції і куплено дзвін, вилитий 1937 р. Ф. Еґрі.

Головними майстрами були Глеба, що прийшов із с. Бабичі, та Микола Скунць, виходець із Міжгір’я. Церкву розібрали в 1950 p., але люди добилися дозволу на відбудову і господареві, який узяв дерево з церкви, довелося його повернути. Церкву поставили на новому місці, на кладовищі і тоді ж почали довкола дерев’яної споруди будувати нову церкву з вальків на кам’яному фундаменті, а черепичний дах мала увінчати маленька вежка. Усе це розгнівало районне керівництво.

Одного дня 1967 р. в селі десантувалися місцеві начальники з кагебістами, і церкву було зруйнувало трактором. На цвинтарі лишилася простенька дерев’яна дзвіниця. Новий мурований храм збудовано спільно греко-католицькою та православною громадами, по боках фронтону встановлено символи обох конфесій.

Ділянку під церкву виділила зі своєї землі Ганна Бабинець. До зведення храму особливо причетний отець Юрій Федака, а кошти зібрано в селі.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 38.