Церква св. Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 800:580 піксел

Найдавніші згадки про церкву походять з податкових документів 1472 р. 1 У 1722 р. була збудована нова дерев’яна церква на кошт громади. 2 При регуляції парафіяльної сітки в кінці XVIII ст. церква була приєднана, як філійна, до парафії в Коргинях, але пізніше стала парафіяльною, а коргинська – філійною. З 1875 р. – православна. Ремонтована в кінці XIX на початку XX ст. Зачинена після першої світової війни. Розвалена польською владою 4 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 3 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія. 4

Зберігся малюнок церкви, виконаний мешканцем села Михайлом Козирою у 1928 р. 5 Це була дерев’яна тризрубна одно-верха будівля на мурованому фундаменті. Складалася з ширшої квадратової в плані нави посередині та вужчих, прямокутних вівтаря зі сходу і бабинця з заходу. З півночі до вівтаря прилягала невелика прямокутна ризниця, а з заходу до бабинця – присінок. Вищий зруб нави вкривав низький вось-мибічний намет на світловому восьмерику. Намет вінчав сліпим ліхтарем з маківкою російських форм, встановленою, ймовірно, при останньому ремонті в кінці XIX ст. Вівтар і бабинець вкривали двосхилі причілкові дахи з острішками. Стіни були церкви шальовані вертикально дошками і лиштва-ми. Давніше їх оперізувало піддашшя, ліквідоване при останньому ремонті.

На захід від церкви розташовувалась дерев’яна стовпова квадратова в плані дзвіниця XVIII ст. Стіни її високого першого ярусу, шальовані вертикально дошками, мали значний нахил досередини. Вужчий голосниковий другий низенький ярус відділяв від нижнього дашок. Вкривав дзвіницю наметовий пірамідальний дах.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 155.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.