Паспортна інформації

Братська могила російських воїнів

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, Красноперекопський район, Суворівська сільрада, с. Перекоп.

Загальний опис:

Братська могила російських воїнів знаходиться в полі біля с. Перекоп, між селом та Бромним заводом. У ній поховані останки воїнів російської Армії, що брали участь у Кримській війні й померли від ран у пересувному госпіталі. Кількість похованих невідома.

Площа поховання – у межах основи пам’ятника.

Пам’ятник на могилі являє собою триступінчастий обеліск у вигляді чотиригранної уступчастої піраміди на триступінчастій основі.

Меморіального тексту немає.

Матеріал: оштукатурений камінь-черепашник.

Розміри: обеліска – 1,1×1,0×2,5 м; основи – 3,20×3,20×0,57 м.

У період Кримської війни 1853-1856 рр. російські воїни, поранені при обороні Севастополя від англо-французьких військ, переправлялися в Росію через Перекопський перешийок. Евакуацією керував хірург М.І. Пирогов, часто сам супроводжуючи обози з пораненими. У с. Перекоп, розташованому біля Перекопського перешийка, знаходився тимчасовий пересувний госпіталь. Воїнів російської армії, що вмерли під час евакуації чи в госпіталі, поховали в полі біля села.

У 1954 році було зроблене перепоховання останків воїнів з окремих могил у спільну братську й встановлено пам’ятник.

Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 1186.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Красноперекопської міської Ради депутатів трудящих № 389 від 19 липня 1974 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах 50 м по периметру навколо обеліску.

Немає.

Братська могила російських воїнів. Схематичний план.